اصول اخلاقی انتشار مقاله

نویسندگان مقالات باید از قوانین سایت Cope (کمیته بین المللی اخلاق نشر) پیروی کنند.

نشریه پژوهشنامه حمل و نقل نیز ملزم به پیروی از تمامی قوانین  سایتCope (کمیته بین المللی اخلاق نشر) می باشد.

 

فرآیند نگارش یک مقاله علمی

ارایه مقاله به مجله (Submission) و مرحله داوری (Peer review)، به طور کلی بر عهده مجموعه­ ای از افراد است. مسئولیت آگاهی از مقررات تعیین شده و رعایت دقیق و صحیح آیین نامه های بین المللی مربوط به مفاهیم اخلاق در چاپ مقالات پژوهشی، همواره بر عهده این مجموعه از افراد بوده و می­ بایست به صورت تمام و کمال مد نظر قرار گیرند. از دیدگاه اخلاقی، نویسندگان، سردبیر مجله و اعضای هیات تحریریه و همچنین داوران محترم مجله­ ها، می­ بایست از قوانین خاصی پیروی کنند تا در این راستا، احتمال خطا و تقلب­ های علمی (Fraud)، به حداقل ممکن کاهش یابند. در ادامه، اصول اخلاقی نگارش و انتشار مقاله­ های تحقیقاتی در مجله علمی و پژوهشی پژوهشنامه حمل و نقل گردآوری شده­ اند. این اصول بر اساس مطالعه و خلاصه برداری آیین نامه­ های بین المللی مختلف صورت پذیرفته است.

 بر اساس آخرین تصمیمات اتخاذ شده توسط اعضای محترم هیات تحریریه مجله، موارد زیر مربوط به وظایف نویسندگان مقاله های دریافتی می ­باشند که می­ بایست در حین نگارش مقاله، همواره مد نظر قرار گیرند.

-نویسندگان مقاله­ ها، می­ بایست هر گونه وابستگی مالی، حرفه ­ای و شخصی به افراد و سازمان­ های دیگر را به طور مشخص، اعلام دارند. هر نشانه­ای از تعارض منافع (Conflict of Interest) منجر به رد مقاله خواهد شد و به هیچ وجه مورد قبول نیست.

- هر گونه نشانه­ ای از داده­ سازی (Data Fabrication) و تحریف و دست­کاری داده­ ها (Data Falsification)، تکرار در ارسال یا در چاپ یک مقاله چاپ شده در دیگر مجلات (Duplicate Submission and Publication, Redundant Publication) و سرقت ادبی (Plagiarism) به هیچ وجه مورد قبول نیست و منجر به رد مقاله در مجله خواهد گشت.

-نویسندگان مقاله­ های علمی، همواره می­ بایست یک کار تحقیقاتی نو، جدید و به روز (Original) را به مجله ارسال نمایند. مقالات ارسال شده به مجله مهندسی حمل و نقل نباید پیش تر در دیگر مجلات به زبان­های دیگر، چاپ شده باشند. همچنین، مقاله­ های ارسالی جهت داوری در مجله پژوهشنامه حمل و نقل، نباید به طور هم­زمان در دیگر مجلات در حال داوری باشند.

-نویسندگان مقالات علمی، نام و نام خانوادگی تمامی نویسندگان همکار در انجام و نگارش مقاله را، به ترتیب مورد نظر، در سامانه ارسال مقاله وارد نمایند. هر گونه تغییر در نام و نام خانوادگی یا ترتیب افراد می ­بایست از سمت نویسنده مسئول (Corresponding Author)، پیش از گرفتن پذیرش نهایی مقاله، صورت پذیرد. در این حالت، نویسنده مسئول با تماس از طریق ارسال ایمیل به سردبیر مجله، هر گونه تغییر احتمالی در اسامی را گزارش می­ دهد. در صورتی که مقاله، پذیرش نهایی شده باشد و به صورت برخط (On line)، بر روی وبسایت مجله قرار گرفته باشد، هیچ­گونه تغییری جائز نمی­ باشد.

-نویسندگان مقالات، می ­بایست هر گونه پشتیبانی مالی تامین شده از سوی سازمان­های دولتی یا خصوصی و همچنین دانشگاه­­ ها و مراکز تحقیقاتی را به طور واضح، اعلام نمایند. همچنین در صورت دریافت بورسیه و کمک هزینه تحصیلی جهت انجام تحقیق نگارش شده، نویسندگان می ­بایست نام و جزئیات کمک هزینه­ های اعطا شده را در مقاله، مشخص کنند.

-در صورت یافت هر گونه خطا، اشتباه و بی دقتی در نگارش مقاله ارسال شده، نویسنده مسئول موظف است در اسرع وقت با سردبیر مجله تماس گرفته و مورد را گزارش دهد.

-مراجع مورد استفاده قرار گرفته در مقاله­ ها، باید به طور مناسب و صحیح نوشته شده و به آن­ها ارجاع داده شوند.

-در صورت به کار بردن عینی یک عبارت از دیگر مقاله­ های­ علمی، آن جلمه یا جملات در “ ....... ” قرار گیرند.

  علاوه بر موارد اشاره شده در بالا، سردبیر و اعضای هیات تحریریه نیز موظف­ اند که هر گونه تعارض منافع (Conflict of Interest) را گزارش دهند. همچنین آن­ها باید تمام تلاش خود را در راستای حفظ محتوای مقالات فرستاده شده به کارگیرند و همواره از فرآیند داوری تعیین شده در مورد مجله علمی و پژوهشی پژوهشنامه حمل و نقل پیروی کنند. علاوه بر این موارد، سردبیر و اعضای محترم هیات تحریریه از طریق پذیرش مقالات علمی مناسب و به روز، مسئول مسقیم حفظ و ارتقای کیفیت مجله می ­باشند.

 موارد آورده شده در زیر، در مورد مسئولیت­ ها و نکات اخلاقی مربوط به داوران محترم مجله پژوهشنامه حمل و نقل می­ باشند.

-داوران محترم، نمی­ بایست از داده ­های موجود در مقالات ارسال شده به آن­ها، استفاده شخصی نمایند.

-داوران می­ بایست هر گونه تعارض منافع (Conflict of Interest) موجود در مقاله­ ها را گزارش دهند.

-هر گونه نشانه­ ای از داده ­سازی (Data Fabrication) و تحریف و دست­کاری داده ­ها (Data Falsification)، تکرار در ارسال یا چاپ یک مقاله چاپ شده در مجله دیگر (Duplicate Submission and Publication, Redundant Publication) و سرقت ادبی (Plagiarism)، می ­بایست توسط داوران محترم به سردبیر مجله گزارش شوند.

-محتوای مقالات باید از دیدگاه علمی به دقت مورد بررسی قرار گیرند.

-داوران، همواره تمام تلاش خود را برای ارزیابی نقادانه مقالات ارسالی بکار گیرند و با ارائه نظرات سازنده خود به بهبود محتوای مقالات کمک نمایند.

-داوران می­ بایست خود را مسئول و موظف به حفظ کیفیت و سطح علمی مجله بدانند.

- داوران محترم می­ بایست پیش از زمان تعیین شده، مقاله را داوری نمایند و نظرات سازنده و علمی خود را ارائه دهند.

 https://publicationethics.org/about/guide